120.000 kişinin mesleki kod sorunu çözüldü

Sahada ve satış noktasında pazarlama alanında faaliyet gösteren ajans çalışanları, ürün tanıtım elemanları ve tanıtım sorumlularının meslek standartlarına yasal düzenleme getirildi.

Sahada ve satış noktasında pazarlama alanında faaliyet gösteren ajans çalışanları, ürün tanıtım elemanları ve tanıtım sorumlularının meslek standartlarına yasal düzenleme getirildi.

17 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle, sahada çalışan yaklaşık 120.000 kişinin mesleki kod sorunu çözüldü.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), SGK, Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği (DPİD) nezdinde yürütülen ortak çalışmalar sonrası, söz konusu meslek kolları ilk kez resmi olarak da tanındı ve tanımlandı. 

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), SGK ve Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği (DPİD) ile 3 yıldır yürütülen görüşmeler ve ortak çalışmalar meyvesini verdi. Sahada pazarlama faaliyeti ilk kez sektöre özgü bir iş kolu olarak tanımlanarak, mesleki standarda kavuştu. Böylece, sahada çalışan yaklaşık 120.000 kişi ulusal meslek standartları kapsamına alınırken Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında önemli bir eksiklik de tamamlanmış oldu.

DPİD Başkanı Zuhal Gezer Demirci konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;

DPİD olarak amacımız mesleğimize, bu mesleğin gerektirdiği yetkinliklere bir tanım ve standart getirmek. Yani işimizin adını resmi olarak koyabilmek. Bu düzenleme sektörümüz açısından bir ilk ve öncü olma özelliğini taşıyor. Uzun süren uğraşlar sonucunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve ATO (Ankara Ticaret Odası) nezdinde yürüttüğümüz çalışmaların meyvesini almaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Sektörümüz adına çok önemli bir başlangıca imza attık. Bu düzenleme, sektörümüz için olduğu kadar Türkiye’de çalışanların mesleki standartlarının uluslararası seviyeye çıkarılması ile ilgili olarak da önemli bir eksikliği ortadan kaldırdı. Artık doğrudan pazarlama sektörü çalışanları, görev kapsamları doğrultusunda meslek adları, tanımları ve meslek kodlarına sahip olacaklar. DPİD olarak yaklaşık 120.000 kişinin hizmet verdiği sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesi, hizmet kalitesini yükseltmek ve haksız rekabete karşı mücadele etmek anlamında çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Sektörde bir ilke imza atıldı!

17 Ekim 2017 tarih ve 30213 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ ile sahada ve satış noktasında pazarlama yapan ajans çalışanlarının promotör ve ekip şefi/süpervizör olarak da bilinen tanımları, “tanıtım elemanı ve tanıtım sorumlusu” yeni adıyla SGK’ya bildirilecek. Sahada pazarlama faaliyetinin sektöre özgü bir iş kolu olarak ilk kez tanımlandığı Tebliğ ile uzman faaliyetleri olan hizmetler de bir standarda kavuşmuş oldu.  Düzenleme, sektörün önünü açacak bir milat olarak kabul ediliyor. Sektör için ayrıca önemli bir haber de; 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği hüküm altına alınan “yanlış meslek adı ve yanlış meslek kodu ile çalıştırma” ile ilgili cezanın da önüne geçilmesi oldu.

Daha yetkin, ölçümlenebilir ve hedef odaklı işgücü

Ulusal Meslek Standartları, çalışanın kendi becerilerini tanınması için bir araç olurken, deneyim, beceri ve bilgi konusundaki eksikliklerini gidermesi için de olanak sağlıyor. İşverenler için ise çalışanların mesleki bilgi ve yetkinliğini ölçmek için fırsat sunarak; daha iyi eğitilmiş, daha iyi donanıma sahip ve daha etkin işgücü ile şirketin genel performansının gelişmesine katkıda bulunma imkanı yaratıyor. Bu yasal zorunluluk, sektörde ölçümleme sürecinin de başlaması anlamına geliyor. Böylece saha çalışanları sektör içinde kayıt altına alınarak, ölçümlenebilecek

 Anasayfa'ya Dön

YORUM YAZIN

Max. 255 karakter girebilirsiniz

Yorumunuz Alınıyor

Boş Yorum Gönderemezsiniz

YORUMLAR

Hiç Yorum Yok

BENZER HABERLER