11. Türkiye’nin kadın girişimcisi yarışması’nın kazananları belli oldu.
Garanti Bankası’nın, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin(KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 11. kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı.
Garanti Bankası’nın, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin(KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 11. kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması sonuçlandı. 28 Kasım Salı günü düzenlenen ödül töreninde, 4 kategorinin birincileri açıklandı. Yarışmada, 1K Kimya’nın kurucusu Sevginar Baştekin ve Sosyo Plus Bilgi Bilişim’in (Insider) kurucusu Hande Çilingir “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçildi. Büşra Yapıcı, Petektar Tohum girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” olurken; Biolive projesini hayata geçiren Duygu Yılmaz “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” seçildi. SosyalBen Akademi’nin kurucusu Ece Çiftçi ise “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülünü kazandı.
Ödül töreninde bir konuşma yapan Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “2007’den bu yana gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, kadın girişimcilere şirketini tanıtma imkânı sunuyor. Bugüne kadar 34 binden fazla başvuru aldığımız yarışmaya önümüzdeki yıllarda değişen dünya ile farklı sektörlerden kadın girişimcilerin katılacağına inanıyoruz. Her yıl, engel tanımaz kadınlarla tanışıyoruz. Tüm finalistlerimizi cesaret ve azimlerinden ötürü tebrik ediyorum.” dedi.
Dünya genelinde, kadın ve erkeğin nüfus içindeki payı eşitken; OECD ülkeleri ortalamasında kadınların işgücüne katılımının %63, ülkemizde ise %34 seviyesinde bulunduğunu belirten Onaran, sözlerine şöyle devam etti: “Kadınların işgücüne katılım oranında OECD ortalamasını yakalarsak, 2025 yılında 250 milyar dolar daha fazla milli gelire sahip olacağız. Halen dünya çapında kadın girişimcilerin oranı %37 seviyesinde. Ülkemizdeki 120 bin civarında kadın girişimci ise toplam girişimcilerin sadece %8’ini oluşturuyor. Sosyal ve ekonomik refahın artması için kadın girişimciliğin desteklenmesi olmazsa olmazımız. Dolayısıyla, girişimcilik ruhunun beslenmesi, kadın girişimcilerin cesaretlendirilmesi, yeni pazarlara açılmaları için aracı olunması kritik önem taşıyor. Kadın girişimcileri odağına alan ilk özel banka olarak, onları desteklemek, güçlenmelerini sağlamak ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz.”
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar da, “Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması’yla 2007 yılından beri on binlerce kadın girişimcinin başarılarını dinledik, ilham verici hikayelerini kamuoyu ile paylaştık. Araştırmalar gösteriyor ki kadın girişimcilerin önündeki en büyük engellerden biri rol model eksikliği ve biliyoruz ki bu on binlerce kadının her biri hemcinslerini cesaretlendirmekteler. 2016-2017 Global Girişimcilik Monitörü Kadın Raporuna göre ülkemizde girişimcilik yolculuğuna çıkan kadınların %18’i başka bir kadın girişimciyi tanıyor ve bu yolculuğa çıkıyor; ve 2014 yılında %50’lerde olan başarısızlık korkusuyla yılmayanların oranının %66’ya çıkmış. Bu da bize gösteriyor ki yarışmaya katılan kadın girişimcilerin zorluklar karşısında yılmaması diğer kadınların korkularını yenmesine yardımcı oluyor. 2007’den bugüne yarışmada dereceye girmiş bir çok kadın girişimci uluslararası yarışmalarda da dereceye girdiler, Türkiye’den başarı örnekleri olarak gururumuza gurur kattılar. KAGİDER’in hedefi gerek kamu gerek özel sektör gerekse girişimcilik ekosistemi ile birlikte kadın girişimcilerin önündeki engelleri kaldırmak ve kadınların işlerinin sürdürülebilir olmasını sağlamak; bu amaçla 15 yıldır çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz”.” şeklinde konuştu.
Ekonomist Dergisi Yayın Direktörü M. Rauf Ateş ise “Kadın Girişimciler Ödülleri’nin yarattığı büyük dalganın da etkisiyle Türkiye’de bir zamanlar 50 bin düzeyinde olan kadın girişimci sayısı hızla artıyor. Ancak, bunların önemli bölümünün küçük işletmelerden oluştuğuna dikkat çekmek istiyorum. Türkiye’deki 35 binin üstündeki anonim şirketten sadece 4 bini kadınlara ait. Tek ortaklı limited şirket sayısı ise 221 bin. Bunlardan 31 bini kadınların. Yeni dönemde sadece kadın girişimci sayısını artırmak değil, büyük şirketlerdeki kadın patron sayısını yukarı çekmeliyiz.” dedi.
YORUM YAZIN
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok