Hikayenin Gücünü Keşfedin!
Didem Alpaylı Erdoğan
SENİN HİKAYEN NE?
Hikayenin Gücünü Keşfedin!
Artık hayatımızın tüm alanlarına –belki de farkına varıp, çoktan odaklanmaya başlamış da olabilirsiniz – ANLAM katmak, günümüz için bilgiden çok daha cazip.
“Bir öğleden sonra akşam yemeği için marketten yiyecek bir şeyler alıyordum ve birkaç şişe de şarap kapıp götürmeye karar verdim. Seçenekler iyi ve mütevaziydi; belki topu topu elli şişe vardı. Ve hemen pahalı olmayan üç kırmızı şaraba yöneldim. Üçü de aşağı yukarı aynı kalitede görünüyordu. Nasıl karar vermeli? Şişelere baktım. İki tanesinin etiketleri şu süslü püslü şarap sıfatlarıyla doluydu. Oysa üçüncü şişe, bana bir öykü anlatıyordu:
Böyle bir şarap fikri, iki kardeşe ; Erik ve Alex Bartholomaus’a ait. Alex’in sağladığı, Erik’in sanatıyla etiketlenen, iyi bir amaç için esprili bir yolla müthiş bir şarap satmak istediler. Hedefleri, kanserden zamansız ölen merhum annelerine, saygılarını sunmaktı. Alex ve Erik her şişenin satışından 50 senti Liliana S. Bartholomaus adına Kuzey Virginia Kanser hastanesi ve/veya çeşitli kanser araştırma fonlarına bağışlayacaklar. Sizlerin desteği sayesinde ilk ürünümüzün satışlarından yaklaşık 75.000 dolar bağışta bulunduk ve ilerde çok daha fazlasını başarmayı umut ediyoruz.
Bilin bakalım, hangi şarabı aldım?”
Daniel H.Pink - “Aklın Yeni Sınırları”
“Storytelling” yani “Hikaye Anlatıcılığı”, neredeyse insanlık tarihi kadar eski olsa da, 21. Yüzyılın kurumsal hayatı için yeni bir o kadar etkili bir kavram. Storytelling/Hikaye Anlatıcılığı ile henüz tanışmadıysanız bile, bundan sonra algıda seçiciliğin kaçınılmaz bir sonucu olarak, sıkça karşılaşacaksınız.
Hikaye; duygularla sarmalanmış gerçeklerdir.
Hepimiz öykülerle, masallarla büyümüşüzdür. Bazen tatlı bir uykuya geçişte, bazen bir kabahatten bir nasihat çıkarmamız gerektiğinde, bazen büyüklerin komik sesler çıkarıp taklitleriyle zenginleşen, bazen kulağımıza fısıldanan nice öykü, masal vardır hafızalarımızda.
Profesyonel hayatta ise “hikaye” sözcüğü, çoğu kez, negatif bir kavrammışçasına “Bana hikaye anlatma!” gibi cümle içinde kulağımızda kalmış olabilir.
Çünkü Türk Dil Kurumu Sözlüğünde hikayenin iki ayrı anlamı vardır:
Anasayfa'ya Dön
- Bir olayın sözlü veya yazılı olarak anlatılması
- Aslı olmayan söz, olay.
- Bir başkasının eğilimlerini çözmeye olanak sağlar (Görsel görüş noktası)
- Bir başkasının kavramsal görüş noktasını benimsemeyi sağlar. (“Niyetinin farkındayım” , “Bir de benim açımdan bak”)
- Kendinizi başkalarının gözünden görebilmeyi, farkındalığı sağlar.
- Gözlem yapın
- İlham alın
- Basit hikayeleriniz olsun
- Hikaye etkisi yaratacak bu kalıpları kullanın
- “Hayal edin...” , “Düşünün...” gibi görselleştirmeye yönlendirici ifadeler.
- Tasvir: “Güneşin altın ışıkları, çam ağaçlarının sık koyu yeşil yaprakları arasından tatlı tatlı ve neşe ile süzülüyordu.”
- Sihirli 3: “Geldim, gördüm, yendim” vb.
- Metafor: “Karınca gibi çalışkan” vb.
- İkileme: “harıl harıl, koskocaman, bembeyaz…” vb.
YORUM YAZIN
Max. 255 karakter girebilirsiniz
Yorumunuz Alınıyor
Boş Yorum Gönderemezsiniz
YORUMLAR
Hiç Yorum Yok